100%

100%

dinsdag 29 november 2016

Meet the Talents

Door Fleur Joffer en Johan van Kesteren

Op onze reis door Melbourne ontmoeten we veel mensen. Natuurlijk tijdens onze ‘workvisits’. Maar mensen en hun talenten ontdek je overal, als je je ogen én je hart ervoor openstelt. We stellen jullie dit keer graag voor aan een aantal van de mensen die wij mogen ontmoeten. En we zijn benieuwd: Welke talenten van jezelf herken je in hen? Weet je het verschil tussen vaardigheden en talenten? En (her)ken jij die van jezelf? Laat het ons weten door te reageren!

Colin Falconer
Colin is ‘the founding father’ van Open Talent. Open Talent is meer dan een werkwijze. Het gaat om een visie. Een filosofie misschien wel. Zijn kijk op de hulp en ondersteuning aan jongeren lijkt heel simpel. En misschien is dat het ook wel.  In deze Tedtalk geeft hij een beeld van zijn visie op jongeren, hun talenten en de manier waarop de maatschappij daarmee om kan gaan. 
Colin neemt ons in Melbourne op sleeptouw. Hij geeft deze week onder andere workshops aan medewerkers op jongerenlocaties. Hij laat ons met andere ogen kijken naar de locaties, de jongeren en medewerkers. Wat spreekt hen aan? Waar liggen hun talenten? Hoe zetten zij die in? Een eerste kennismaking met de theorie zie je natuurlijk in ons filmpje.
En Colin zijn eigen talenten? Als wij er eentje mogen noemen: Colin is een groot denker (of is dat nou een vaardigheid?), maar bovenal een doorzetter. Al menig jaren probeert hij, zonder daarvoor veel te vragen, mensen te inspireren, gedreven door het geloof dat dit dé manier is. Niet meer denken in beperkingen, problemen en achterstanden. Maar uitgaan van talenten. Why not believe in #opportunityyouth? Colin hield deze dagen zelf ook een vlog bij. 

Tony ‘T2’ Keenan
De CEO van Launch Housing is een bijzonder aimabele man. Open blik, enthousiast en eerlijk. Samen met zijn collega Tony Nicholson, die hij gekscherend T1 noemt, omarmde hij de filosofie van Open Talent. Zo is het gekomen dat er inmiddels meerdere Foyers zijn in en rond Melbourne waar Open Talent de basis is voor medewerkers en jongvolwassenen, om in een maximum tijd van twee jaar zichzelf verder te ontwikkelen. Hierbij is scholing verplicht. Alle jongvolwassenen volgen een opleiding, de reden dat twee van de Foyers gevestigd zijn op een campus van Tafe, een college. Waarom omarmde T2 deze visie? Wat was daarvoor nodig en hoe organiseer je als directeur nou dat medewerkers en jongeren hetzelfde willen? Het belangrijkste volgens T2 is ‘to live it’. Hij vertelde ons erover. Een korte impressie is hier te zien.

Is het allemaal rozengeur en maneschijn? Nee. Ook in Melbourne zijn er problemen. Met jongeren onderling, familie, maar ook met instanties. Zoals problemen met doorstromen naar een eigen woning. De state of Victoria, waar Melbourne in ligt, kent een sociale woningbouw percentage van maar 3%. Betaalbaar wonen is dus een groot probleem. Hoe ga je daar nou mee om? Wees creatief, vertrouw op je eigen taleneten. En je netwerk. Veel werk dat wordt verzet, wordt gedaan met het professionele én persoonlijke netwerk van directie, medewerkers én natuurlijk de jongeren zelf.





Bianca
Bianca is een jonge dame die straalt wanneer ze verteld over de Foyer en wat het voor haar betekent. Ze is een vrolijke jonge dame die duidelijk weet wat ze wil in haar toekomst.  Bianca woont in Kangan Education First Youth Foyer in de wijk Broadmeadows in Melbourne. Deze Foyer biedt een thuissituatie zoals alle jongeren zouden verdienen. Er wordt gewerkt, gelachen en samen geleefd. Met regels die daarbij horen, maar vooral met het uitgangspunt dat iedereen trots is op het huis, de mensen die er wonen en werken.
Bianca is hier één jaar geleden komen wonen. Voorheen sliep ze bij haar zus op de bank. Niet een manier waarop zij wil wonen en leven. Ze hoorde van de Foyer via haar maatschappelijk werker. Na haar intake is ze binnen twee weken verhuisd naar de Foyer.
Ze vertelt met zeer veel enthousiasme over waar ze nu staat. Ze heeft net haar certificaat 12 gehaald, wat betekent dat ze bijna is afgestudeerd. Nu is ze aan het oriënteren op het soort werk dat ze hiermee kan gaan doen. Haar voorkeuren liggen bij het helpen en begeleiden van jongeren met psychische problemen of aan de slag te gaan als jeugdwerker. En klaar met studeren betekent ook klaar met de Foyer. Jammer? Ja, natuurlijk. Maar Bianca is na 18 maanden toe aan de volgende stap in haar leven. Zelfstandig, maar niet meer alleen.







Geen opmerkingen:

Een reactie posten